Det som er kult kan ha en nedside. Et øyeblikks uoppmerksomhet kan få konsekvenser for resten av livet. Lydnivåer i russebusser er så høye at de kan skade hørselen.
Gjennomsnittlige A-veide lydnivåer på 105 – 110 dB kan fort forekomme. Er du uten hørselvern i slike nivåer vil du etter kort tid få midlertidlig nedsatt hørsel og øresus. Du vil også risikere at hørselen din blir permanent skadet og du kan pådra deg en sjenerende tinnitus eller hyperakusis. Tinnitus er en kontinuerlig pipelyd i ørene, mens hyperakusis innebærer at du oppfatter lyden sterkere enn den er, slik at det kan bli vanskelig å oppholde seg i nokså vanlig lydnivåer.
Skader på hørselen er livsvarige og kan ikke repareres. Vi oppfordrer derfor alle til å ta godt vare på sin egen og andres hørsel samt å ta pauser i lydeksponeringen.
Hvis du ikke har en lydmåler, kan lydnivået måles med enkelte mobil-apper. Disse bør være kalibrert for å måle riktig (se eget avsnitt).
Tips uten måling av lydnivå:
Hvis du ikke måler lydnivået, kan du begrense risikoen for skade på følgende måte:
Hvis lydnivået gir smerter i ørene, er nivået muligens over 110 dB. Da kan du få skade i løpet av sekunder. Skru ned nivået og følg anbefalingen under.
Hvis lydnivået er så høyt at du må skrike rett inn i øret på andre personer for å bli forstått, er du i faresonen. Lydnivået kan være over 105 dB. Bruk dobbelt hørselvern, propper og øreklokker. Øreklokker av god kvalitet anbefales, og proppene må settes inn i øregangen.
Hvis det går an å snakke høyt sammen på kort avstand (20-30cm), kan lydnivået være 95-100 dB. Bruk enkelt hørselvern av god kvalitet. Propper som man får satt godt inn i øregangen gir også god beskyttelse mot basslyder.
Vær ekstra oppmerksom hvis du opplever øresus eller har midlertidig svekket hørsel etter å ha hørt på høy musikk i bussen. Dette er et tegn på at du er på grensen til et varig hørseltap. Du er kanskje «kanarifuglen» som har lett for å merke risiko for skade. Da er du er også en god venn dersom du forteller de andre om hva du har opplevd. På den måten har dere muligheten for å diskutere og ta grep som beskytter alle mot varig hørselskade.
Vær en god venn!
Pass på at ingen kommer inn eller oppholder seg i bussen uten hørselvern. Hvis noen skulle sovne under rulling, må lyden skrus ned og vedkommende få tilstrekkelig beskyttelse før lyden skurs opp igjen.
Tips med måling av lydnivå med mobiltelefon:
Det finnes gratis apper til måling av lydnivå med mobiltelefon. Hvis du har en slik app, bør den kontrolleres på to måter før du kan stole på den:
1: Sjekk nivået telefonen viser mot et kjent nivå. Dette kan f.eks. være på et sted der andre har målt riktig nivå. Sjekk om du måler det samme.
En annen mulighet er å bruke et håndholdt verktøy som kilde. Nye verktøy skal være merket med et lydtall. Forskjellen mellom tallet som står på verktøyet og det man måler i 1 m avstand er grovt regnet omkring 10 dB i frittfelt. Dersom det står Lwa 90 dB, skal lydtrykknivået du måler utendørs i en meter avstand være omkring 80 dB.
2: Sjekk om telefonen kan måle så høye lydnivåer som 110 dB. Noen telefoner har en sperre som begrenser nivået inn for å forhindre overstyring (skurr) i elektronikken. Mål mens dere øker lydnivået i bussen gradvis. Sjekk om nivået på telefonen følger med slik dere kan forvente. Merk: Det frarådes å gå over 110 dB, og husk å bruke dobbelt hørselvern.
Hvis dere sjekker hvilke lydnivåer dere utsetter dere for med lydmålinger, kan dere bruke kalkulatoren som er utviklet i prosjektet HØR for Offshore Norge. Denne er nå modifisert for russebruk, sjekk: stoydata.no/russ. Kalkulatoren bygger på grenseverdier som er anbefalt av FHI. Den er utviklet av eksperter i Brekke og Strand Akustikk AS og hører til en mer avansert kalkulator for vurdering av støy-eksponering i arbeidsmiljø. Merk at russe-versjonen bare kan anvendes til vurdering av risiko for hørselskade fra musikk i et omfang som er vesentlig under 40 timer pr uke i en begrenset del av livet.
Link til artikkel i Stavanger Aftenblad: Hvor høyt spilles det i russenbussen