Deichman - NTB Aftenposten

Verdens beste nybygde folkebibliotek

Deichman Bjørvika er kåret til verdens beste nybygde folkebibliotek.

Artikkel og bilder Aftenposten 19.august 2021

Biblioteket i Bjørvika i Oslo ble torsdag tildelt den internasjonale bibliotekorganisasjonen IFLAs pris for Årets folkebibliotek.

Biblioteksjef Knut Skansen sier i en pressemelding at prisen er det endelige beviset på at Oslo har gitt sine innbyggere et hovedbibliotek i verdensklasse. Han takker alle som har forstått betydningen av biblioteket, og satset på det.

Prisen går hvert år til verdens beste nybygde folkebibliotek. Blant kriteriene er funksjonell arkitektur, kreative IKT-løsninger og digital utvikling i samspill med lokal kultur.

– Å ha gode bibliotek er noe av det viktigste vi kan gjøre for å utjevne forskjeller og inspirere folk til å leve gode liv. Vi vil at enda flere skal oppdage hvor bra det er å bruke bibliotekene, og jeg vil si takk til Deichman for at dere vinner både priser og folks hjerter, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal.

Deichman Bjørvika konkurrerte med fire andre biblioteker om prisen: Marrickville Library i Australia, Het Predikheren i Belgia, Ningbo New Library i Kina og Forum Groningen i Holland.

Deichman Bjørvika åpnet i juni i fjor og er tegnet av arkitektkontorene Lundhagem og Atelier Oslo.

Allerede har bygget vunnet priser og utmerkelser som Årets bibliotek 2020, Trend Brand of the Year 2020, Betongtavlen 2020, Doga-merket for design og arkitektur og Norsk Lyspris’ diplom for innendørsprosjekt.

Gode lydmiljø er en naturlig del av alle bibliotek og vi er stolte av å ha laget slike i verdens beste bibliotek!

Finansparken-803x480

Finansparken: Årets Bygg & Trebyggeri 2019

Finansparken i Bjergsted er kåret til Årets Bygg og Årets Trebyggeri 2019. Vinneren ble utropt i forbindelse med en digital utgave av Byggedagene.

Prosjektet er det største trebaserte næringsbygget som er realisert i Norge. Prosjektet viser gjennom innovative løsninger at det lar seg gjøre å bygge næringsbygg med fremragende arkitektur og høye miljøambisjoner. Miljøløsningene omfatter lavt energiforbruk, grønne tak, energibrønner, bruk av fornybare materialer og lavt klimagassutslipp. Bygget blir også et BREEAM Outstanding prosjekt.

Akustiker, Tønnes Ognedal, om prosjektet:

Finansparken er et spesielt bygg også ut fra et akustisk synspunkt. Her er det store arealer og volumer som henger sammen uten tette skille-flater eller dører mellom. Det arkitektoniske konseptet innebærer også at man vil vise mest tre i overflatene. Dette gir utfordringer og en rekke situasjoner hvor akustikk er veid mot arkitektur. De relativt lette materialene og alle knutepunkt som naturlig kommer mellom søyler, bjelker, dekker og vegger gir behov for ekstra oppmerksomhet med tanke på lydisolasjon. Romakustikken er ivaretatt uten bruk av mineralull-absorbenter eller perforert gips i kontorer eller fellesarealer, som ellers nærmest er standardløsninger i kontorbygg.

Hovedabsorbenten er spilepanel med smale spiler, god spaltebredde, en god akustisk duk og mineralull under dekkene. Mineralullen under dekkene kombinerer brannkrav og akustisk demping. Noen veggflater har mikroperforerte plater med duk og mineralull bak. I kontorlandskap er det også brukt teppe på golv. Denne materialbruken gir etterklangstider innenfor krav i NS8175;2012. Dempingen oppleves som god også i kantinen, noe som bl.a. henger sammen med god plass i forhold til antall personer.

Etasjeskillene av massivtre har flytesparkel på mineralull og over dette er det et datagolv. Vertikal luft og trinnlydisolasjon er godt innenfor alle aktuelle krav. Det er også kontrollert at dekkene ikke har sjenerende svingninger. Dette ble gjort på forhånd med målinger i en fullskala Mockup -modell hvor nedbøyning og egenfrekvens ble vurdert mot kriterier anbefalt av Byggforsk.

Vi er stolte over å få ta del i et så flott prosjekt.

Les mer her:
Årets Bygg 2019
Årets Trebyggeri 2019
Prosjektbeskrivelse og bilder på Bygg.no

ZEB Flexible Lab

ZEB Flexible Lab

SINTEF, Veidekke og LINK bygger verdens mest bærekraftige bygg og Brekke & Strand Akustikk løser de lydtekniske forholdene

Nullutslippslaboratoriet ZEB Flexible Lab i Trondheim skal bli verdens mest bærekraftige bygg med dokumentert klimaregnskap.

ZEB Flexible Lab1 i Trondheim blir et kontorbygg med høyspesialisert forskningsutstyr og undervisningslokaler hvor NTNU og SINTEF skal teste ut ny nullutslippsteknologi. Bygget blir verdens første nullutslippsbygg med dokumentert klimaregnskap som viser totalt Co2-utslipp med tilsvarende kompensasjon av energiproduksjonen.

Kjell Nordmark og Anders Fiskvik har hjulpet Veidekke med å løse et kontorbygg nesten helt uten bruk av betong og stål. Ståle Ellingsen har hjulpet til med tiltak for vibrasjoner fra tekniske installasjoner.

Les hele artikkelen på bygg.no.

Herbarium

Herbarium

I Stavanger sentrum har Kruse Smith Entreprenør ført opp et særpreget og BREEAM Excellent kontor- og butikkbygg for Øgreid Eiendom.

Herbarium er tegnet av Snøhetta og ført opp i en totalentreprise. Det har inntil sju etasjer og et samlet areal på 20.400 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er på 290 millioner kroner, uten merverdiavgift. Byggestart var i mai 2018 og bygget ble fullført i desember 2019.

Prosjektsjef Hans Uthus i Kruse Smith Entreprenør forteller at bygget er komplekst og er ført opp mens butikkene i Straensenteret (som lå på samme tomt og som Herbarium erstatter) har vært i full drift.

– Byggetiden var knapp og vi hadde svært begrenset riggområde. Byggets tak og fasader er uten rette vinkler, noe som også har vært krevende. Leietakerne fortjener ros for å ha vært tålmodige. Vi praktiserte lean og BIM og sistnevnte var veldig nyttig på grunn av den komplekse geometrien i bygget. Det har vært stor og god innsats av alle involverte, sier Uthus.

Prosjektleder Kristin Egelandsdal i Kruse Smith Entreprenør gir ros til Snøhetta og Prosjektil, som hun mener har bidratt til at prosjektet har kommet i mål til rett tid.

Les hele artikkelen og se bilder på bygg.no.

Sola Rådhus

I Sola sentrum har Consto Sør ført opp et nytt rådhus og i tillegg rehabilitert en eksisterende fløy av det gamle rådhuset.

Sola kommune er byggherre, og utbyggingen er tegnet av Longva arkitekter. Prosjektet omfatter et fire etasjers nybygg på 9.500 kvadratmeter, rehabilitering på 2.400 kvadratmeter og en parkeringsetasje på 5.500 kvadratmeter. Consto Sør har gjennomført prosjektet i en totalentreprise. Entreprisekostnaden er på cirka 225 millioner kroner uten merverdiavgift. Betongarbeidene startet i april i 2018, og bygget stod ferdig i november i 2019.

Nybygget har en geometri som forholder seg til den eksisterende fløyen som skulle bevares. Nybygget er et tilnærmet kvadratisk bygningsvolum, med et lavere mellombygg som forbindelse mot eksisterende fløy. Eksisterende bygg og nybygg blir deler av samme nye kompleks, og begge har fått samme fasadebehandling, et kontinuerlig teppe av lett kledning. Skillet mellom nytt og gammelt viskes ut.

Smith sier at det er benyttet en enkel materialpalett med få materialer med lav bearbeidingsgrad. Bæresystem er stål og hulldekkelementer. Fasader er kledd med tynne plater av messing utført som kassetter. Platene er delvis buet for å få større styrke og for å få bygget til å virke lettere. Innvendig er det delvis brukt lakkert furu på vegger, dører og listverk. Gulv er av terrasso, kubbegulv av furu og vegg til veggteppe av ullstoff. Himlinger er gjennomgående av treull-sementplater.

Les hele artikkelen og se bilder på bygg.no.

Kringsjå familieboliger

Fossilfri byggeplass, massivtre, solceller, lavkarbonbetong og mye mer. I Kringsjå studentby i Oslo har Veidekkes datterselskap Seby AS bygget 82 nye familieboliger med svært ambisiøse miljøkrav.

Prosjektet er et av forbildeprosjektene i Futurebuilt, og er bygd med ambisiøse energiløsninger. Byggene har blant annet solceller på taket og to av veggfasadene, for egenproduksjon av strøm. Det er også boret 16 nye geovarmebrønner som skal forsyne studentfamilien med lokal jordvarme.

– Dette er et stort miljøprosjekt, som vi er veldig stolte av. Kravet i Futurebuilt er at klimagassutslippene skal være minst 50 prosent lavere enn utslippene i et tilsvarende prosjekt, bygget med dagens standard. Vi prosjekterte med 67 prosent reduksjon, men underveis i byggeprosessen så vi at det var mulig å redusere utslippene ytterligere. I alt har vi klart en reduksjon på 73,6 prosent, sier prosjektleder Knut Inge Bjerklund i Seby AS, som er totalentreprenør.

.

Brekke & Strand er rådgivende ingeniør innen akustikk i prosjektet.

Les hele artikkelen og se flere bilder på bygg.no.

SNØ

Med SNØ får vinterlandet Norge sin aller første helårsarena for ski- og snøopplevelser. Det spektakulære byggeprosjektet er formet som en isbre og tar sikte på 400.000 besøkende første driftsår.

15 minutter nord for Oslo – et steinkast fra E6 på Lørenskog – bukter en hvit gigantisk bygning seg nedover lia mellom motorveien og skogen.

Arenaen SNØ utgjør midtpunktet i det nye byutviklingsprosjektet til Snøporten som ligger mellom Lørenskog stasjon og E6. I tillegg til SNØ skal det bygges både boliger, hotell og næringsarealer i den nye bydelen, som forventes å bli på 200.000 kvadratmeter og romme 2.000 arbeidsplasser når den står ferdig i 2025.

Betonmast Romerike har vært totalentreprenør, mens byggherre er Snøporten AS – et selskap der Selvaag og Canica er de største eierne. Halvorsen & Reine har tegnet snøhallen.

Ideen kom fra prosjektets største eier og initiativtaker Olav Selvaag etter en skisamling med datteren i en innendørs skihall i Nederland. Han undret seg hvorfor det ikke fantes noe tilsvarende i Norge, og det var opptakten til at snøballen begynte å rulle. Tomta hadde boliggiganten allerede i sitt eie.

– Etter at Selvaag Gruppen i mange år har utviklet Lørenskog stasjonsby, satt vi igjen med et restareal på 120.000 kvadratmeter. Det ble gjort en mulighetsstudie for å bygge en innendørs skiarena, hvor vi hadde dialog både med glasiologer og geologer for å se om det lot seg realisere, sier administrerende direktør Erik Hammer i Snøporten AS, om bakgrunnen for prosjektet – som har kostet en milliard kroner å realisere.

SNØ er på 50.000 kvadratmeter og er bygget i skrånende terreng med 38 graders helning på det meste. Det isbreformede bygget strekker seg 500 meter fra topp til bunn og er 90 meter på det bredeste. Anlegget har tre alpine nedfarter, snowboardpark, stolheis, koppheis og en 1000 meter lang langrennssløyfe som henger ned fra taket. Bakken har en høydeforskjell på 90 meter.

Les hele artikkelen og se bilder: bygg.no.

 

Nye skoleprosjekter

Vestre Toten Ungdomsskole

I Vestre Toten kommune er to utdaterte ungdomsskoler erstattet med en splitter ny storskole.
Veidekke startet byggingen av Vestre Toten ungdomsskole høsten 2017, og skolen ble tatt i bruk til skolestart i august. Totalentreprenøren la siste hånd på uteområdet rett før den offisielle åpningen av skolen i midten av oktober.

Totalentreprisekontrakten i prosjektet hadde en verdi på cirka 180 millioner kroner. Skolebygget har et areal på knappe 10.000 kvadratmeter. Vestre Toten ungdomsskole er bygget for sju paralleller per trinn og er dimensjonert for 630 elever og i overkant av 100 ansatte. 21 klasserom, black-box scene, bibliotek, store fellesarealer, tre auditorier og spesialrom for blant annet musikk og realfag, er noe av det skolen inneholder.

Brekke & Strand har vært rådgivende ingeniør innen akustikk. Les mer og se bilder på bygg.no.

Løren skole

Med blant annet 12 klasserom, flere spesialrom og ny gymsal, åpnet det nye bygget til Løren skole dørene for i alt 380 elever til skolestart i år.
Det nye skolebygget er et supplement til eksisterende Lørenskole, og huser elever fra 5. til 7.trinn samt en plussavdeling for elever med autisme.

Skolebygget har et areal på i alt 5.622 kvadratmeter.
Nye Løren skole er et av de første prosjektene som har fulgt Oslo kommunes nye seriøsitetsbestemmelser i Oslo-modellen. Hele prosjektet har derfor hatt høy fokus på BIM, både for bygningsprosjektering og for rigg- og HMS-arbeider.

Brekke & Strand har vært rådgivende ingeniør innen akustikk. Les mer og se bilder på bygg.no.

Lillehammer Taarn

Lillehammer Taarn er Lillehammers første leilighetsbygg i massivtre. Det 31 meter høye trebygget er reist på godt under ett år.

Lillehammer Taarn er med sine åtte etasjer og 32 meter blitt et nytt signalbygg. Prosjektet bidrar nå til å puste liv på gateplan i en del av sentrum som har vært mest preget av biltrafikk. Det har etter hvert blitt ferdigstilt flere massivtreprosjekter i byen, men Lillehammer Taarn er det første leilighetsbygget i massivtre i Mjøsbyen.

Prosjektet består av 29 leiligheter, parkeringsareal med parkeringsautomater i kjelleren og et næringslokale som vil romme en restaurant.

Les hele artikkelen på bygg.no.
Bilde: usbl.no.

Rosendal Teater

Mange av dem som har hatt sine studieår den gang det het NTH og Gløshaugen har kanskje spesielle minner fra Rosendal Teater. I dag ser kanskje bygningen ut på samme måte i inngangspartiet, men innvendig vil man møte noe helt nytt.

Bygget inneholder nå en totalt renovert teaterbygning, med tre teatersaler, tidsmessige garderober og tekniske rom, en tiltalende kafe – og et helt nytt tilbygg i glass og metall.
[…]

Rosendal Teater holder til i en bygning med mye tradisjon og historie i veggene. Planleggingen av bygget startet omkring 1917, og i 1921 kunne det tas i bruk. Opp gjennom årene har det vært ulike aktiviteter i huset, og selv om det har vært renovert både på 1950-tallet og 1990-tallet var det ikke tvil om at det begynte å bli merket av alderen. Etter at kinodriften tok slutt i 1956 har det huset både filmklubb og andre aktiviteter, og i en periode var det også en populær nabolagspub i huset.
[…]

Det er blitt plass til hele tre teatersaler i bygget. Hovedsalen har et amfi som kan trekkes inn. Med amfiet vil det være cirka 200 sitteplasser, men om det trekkes inn for å gi plass for eksempel til konserter vil salen – og huset – romme adskillig flere. Videre en det en mellomstor sal utformet som en «black box», den vil gi sitteplasser til cirka 100 tilskuere. Det er også en mindre prøvesal som ligger i nybygget. Også her vil det kunne settes opp forestillinger, og publikumskapasiteten her er på cirka 50 personer.

Artikkel og bilder: bygg.no