Portalen – Lillestrøm

Stedsutviklingen sør for jernbanestasjonen i Lillestrøm tar syvmilssteg når Portalen nå står ferdig. Det nye landemerket på 50.000 kvadratmeter inneholder hotell, næringsarealer, et kontorbygg og to boligblokker med 144 leiligheter.

Byggherre gjennom Jernbanegata AS, er OBOS Forretningsbygg AS. Portalen er OBOS´ største enkeltprosjekt noensinne, med en prosjektkostnad på hele 1,5 milliarder kroner. Prosjekteier for boligdelen er OBOS Nye Hjem, innleid prosjektledelse for Scandic Lillestrøm har vært Chinma Holding, mens Øyvind Moen AS og OBOS Prosjekt har bistått med byggeledelsen i tillegg til OBOS Forretningsbyggs egne ressurser. Veidekke Entreprenørs totalentreprise har en verdi på 821 millioner kroner eksklusive avgifter, og er Distrikt Oslos første prosjekt bygget etter klassifiseringen BREEAM-NOR.

De siste årene har den ti mål store tomta fungert som parkeringsplass, men det har med forskjellige eierkonstellasjoner lenge vært gjort forsøk på å få til god økonomi i diverse prosjektplaner. OBOS Forretningsbygg kontaktet LPO Arkitekter høsten 2012, med et ønske om å få innpasset cirka 50.000 kvadratmeter inn tomta, der 40.000 kvadratmeter skulle være over bakken.

– Det var klare formeninger om disponeringene. OBOS Forretningsbygg ville ha et kontorbygg i sør, et hotell nærmest jernbanestasjonen og boliger og forretninger plassert i midten. Vi hadde en veldig god intern prosess som førte til dette konseptet, forteller Beate Bruun i LPO Arkitekter, som vant arkitektkonkurransen rett før jul i 2012.

Tags: No tags